Spannende ontknoping NK Discgolf: titels voor Rienk Kan, Laura Nagtegaal en René Westenberg

Spannende ontknoping NK Discgolf: titels voor Rienk Kan, Laura Nagtegaal en René Westenberg
photo: Rene Westenberg

Het tweede Nederlands Kampioenschap Discgolf werd op zaterdag 22 en zondag 23 juni gespeeld in het Van Tuyllpark te Zoetermeer. Organisatoren Erik Schmieman en Pelle Rietveld (beide namens Zoetermeer Discgolf United) hadden een uitdagende course ontworpen waarbij op elke hole birdiekansen lagen, maar waar een bogey gauw gemaakt is. Het werd een warm evenement met een bijzonder spannende strijd bij de mannen, waar de vrouwendivisie al na één dag beslist was. Naast de overall-klassen werd er in de mannen open (sub-40 jaar) en de mannen 50+ gestreden om Nationale titels. Op zaterdag werden twee ronden van 18 holes gelopen. Op zondag volgde nog een ronde van 18 holes en een aansluitende uitdagende final 9.

Play-offs moet uitsluitsel bieden in kampioenschap mannen overall

De mannendivisie was de meest spannende wedstrijd van het hele weekend. René Westenberg – de winnaar van vorig jaar – ging na dag 1 aan de leiding met rondes van 51 en 52. Hiermee had hij vier worpen voorsprong op Citypark Flyers-lid Rienk Kan (53 en 54) en nog eens vier op Sander Bahnerth (55 en 56). Op dag twee scoorde Rienk nogmaals een 53, en liep daarmee drie worpen in op René (DSA). In de final 9 lukte het Rienk om nog een worp in te halen, waarna na 63 holes over het gehele weekend beide heren 188 worpen nodig hadden. Een play-off op hole 1 (115 meter) moest uitsluitsel brengen.

René mocht starten in de play-off en plaatste zijn disc zo’n 90 meter het veld op. Rienk had de hole al twee keer eerder in 2 worpen voltooid en leek na een worp die binnen 6 meter van de basket landde dit weer te gaan doen. Met een alles-of-niets poging kwam René zeer dichtbij, maar landde zijn disc voorbij de basket. Ook de terugputt van ca. 10 meter ging er niet in, waarna Rienk veilig de hole uit kon spelen en de overall Nederlandse Titel bij de mannen in de wacht sleepte. Beide mannen speelden over twee dagen gezien 23 worpen onder par.

Laura Nagtegaal maakt favorietenrol waar in vrouwen overall

In de overall-divisie bij de vrouwen startten er vier deelneemsters aan de wedstrijd. De winnares van vorig jaar, Eveline Nagtegaal, wist op voorhand al dat het lastig werd om ook dit jaar de titel op te eisen door de deelname van Laura Nagtegaal. Laura – titelhoudster bij de masters 40+ – maakte haar favorietenstatus dit jaar meer dan waar en had over het hele weekend gezien precies 200 worpen nodig voor de winst. Eveline speelde progressief en wist na een 84 in de eerste ronde elke ronde 6 worpen beter te werpen. Vera Lugthart speelde solide en presteerde het zelfs om drie rondes van precies 80 worpen te gooien en werd daarmee derde. Kimberley Bos speelde alleen de eerste dag mee.

Mannen open divisie prooi voor Rienk Kan

Bij de open divisie van de mannen was te zien dat het niveauverschil bij elkaar in de buurt lag. Rienk Kan en Sander Bahnerth (ZDU) stonden na elke ronde binnen 5 worpen van elkaar. Na de final 9 hield de zesentwintigjarige Rienk stand en won de strijd met 188 om 192 worpen. Dean Schaub (DSA) speelde een matige eerste ronde maar verbeterde zich sterk met eerst 6 en daarna nog eens 3 worpen. Door een spectaculaire putt van ca. 20 meter door Sander op de laatste hole van de wedstrijd werd nipt een play-off om het podium voorkomen: Dean eindigde op 193 worpen en moest genoegen nemen met het brons. Peter Buijsrogge (DVR) en Pelle Rietveld deelden de vierde plek.

René Westenberg prolongeert titel mannen 50+

De mannen masters 50+ streden met z’n zessen om de drie ereplaatsen in deze categorie. René Westenberg was vorig jaar de beste in deze categorie en mocht ook dit jaar met het gouden eremetaal naar huis. Achter hem was het organisator Erik Schmieman die na een puike wedstrijd onder par wist te blijven met een eindtotaal van 208 worpen. Daarmee kwam hij gelijk met de buiten mededinging spelende Mats Grundström. Marion van Linden (master 60+) ging naar huis met de bronzen plak nadat hij zijn 63 holes in 215 worpen voltooide.

source: https://www.frisbeesport.nl/cms/nieuwsbericht/spannende-ontknoping-nk-discgolf-titels-voor-rienk-kan-laura-nagtegaal-en-rene-westenberg