Selectie EK Discgolf in Konopiště

Selectie EK Discgolf in Konopiště

De Nederlandse selectie die naar Konopiště, Tsjechië zal afreizen omvat zeven namen, waaronder een wereldkampioen en een debutant. De Europese Kampioenschappen discgolf vinden van 19 tot 22 augustus plaats.

De selectieprocedure voor het EK was dit jaar ietwat ingewikkelder gemaakt door de EDGF. Spelers konden zich op twee manieren plaatsen, te weten individueel en op basis van toegewezen plekken voor het land. De individuele inschrijving was een vrije inschrijving per land om te verzekeren dat de beste spelers van Europa mee mogen doen. De toegewezen plekken per land (Nederland kreeg vijf plekken) waren door de teamcaptain Peter Buijsrogge zelf in te vullen, aan de hand van de richtlijnen, door het Grow the Sport Comité opgesteld.

Individuele plekken

Laura Nagtegaal (BEAR Disc Golf), uitkomend in de categorie vrouwen 40+, en Marion van Linden (DGVR, mannen 60+) wisten in november al dat zij op de tee zullen staan in Tsjechië, op basis van de individuele plekkenverdeling. Laura is de huidige wereldkampioene amateurs in deze categorie, maar zal het in Tsjechië ook tegen de pro’s op moeten nemen. Marion gaat bij de mannen 60+ op voor zijn zesde deelname aan het EK, in 2012 werd hij achtste.

Nationale plekken

Nederland heeft vijf plekken toegewezen gekregen. Hiervan zijn er twee voor de mannen open divisie en een voor de vrouwen open divisie. Daarnaast heeft Nederland in de beide 40+ divisies (mannen en vrouwen) één plek. Voor de verdeling van de plekken is gekeken naar kansrijkheid ten opzichte van de top tien in een bepaalde divisie. Dit is gedaan door de rating van spelers te vergelijken met deze van de top 10 uit de betreffende categorie. Startplekken in de 50+, 60+ en 65+ categorieën zijn niet meer te verdelen bij de nationale plekken, maar alleen bij de individuele plekken. Hierdoor was het louter nog relevant of 40+ spelers in de open divisie of 40+ divisie uit zouden komen.

Op basis van de kansberekeningsheet die te vinden is in de link onderaan de pagina, zijn spelers op volgorde van kans benaderd met de vraag om deel te nemen. Spelers die eerder al aangegeven hebben niet naar het EK te hoeven zijn niet nog een keer benaderd. Op basis van deze selectie zijn Sander Bahnerth, Rienk Kan en Vera Lugthart geselecteerd voor de open divisies. Peter Buijsrogge en Eveline Nagtegaal zullen in de 40-49 jaar divisies uitkomen.

Wedstrijd

Het EK wordt gespeeld over vier ronden van achttien holes. De open divisies spelen vier ronden op de bekende Franz Ferdinand course, een lange course (gemiddelde holelengte 186m, par 67). De masters spelen vier ronden op de Konopiště Meadows course (gem. 125m, par 61). In onderstaande video is een registratie te zien van de Konopiště Open 2018, gespeeld op de Franz Ferdinand course.

Volledige selectie

Mannen

  • Sander Bahnerth, Zoetermeer Discgolf United (zesde EK)
  • Rienk Kan, Citypark Flyers (EK-debuut)

Vrouwen

  • Vera Lugthart, Disc Golf Vereniging Zuidoost Brabant (tweede EK)

Mannen 40-49

  • Peter Buijsrogge, Disc Golf Vereniging Randstad (zevende EK)

Vrouwen 40-49

  • Laura Nagtegaal, BEAR Disc Golf (derde EK)
  • Eveline Nagtegaal, BEAR Disc Golf (tweede EK)

Mannen 60-64

  • Marion van Linden, Disc Golf Vereniging Randstad (zesde EK)

EK Kansberekeningsheet

source: https://www.frisbeesport.nl/cms/nieuwsbericht/selectie-ek-discgolf-in-konopiste