Nederland 19e op het WK Discgolf voor Landenteams

Nederland 19e op het WK Discgolf voor Landenteams

Van 17 tot 20 augustus werd in Kroatië het Wereldkampioenschap Discgolf voor Landenteams georganiseerd. De WFDF wees het evenement voor de pandemie toe aan de noord-Kroatische stad Varaždin. In een dichtbegroeid park, vlak langs de rivier Drava, lagen vier 9-holes courses, die richting het eind van het toernooi samengevoegd werden tot twee 18-holes courses.

In het toernooi strijden landen met een team van zes tot twaalf personen tegen elkaar. Tijdens elke wedstrijd komen drie mannen, twee vrouwen en een master (40+) ten tonele. In wisselende samenstellingen spelen ze twee enkelwedstrijden en twee dubbelwedstrijden tegen elk land. In totaal begonnen vijfentwintig landen aan het toernooi, verdeeld over vier poules.

Poulefase

In de poulefase werden matchplaywedstrijden over negen holes gespeeld. Nederland trad aan in poule A, met onder andere de sterke landen Duitsland en Finland. Vooraf werd gerekend op een zware dobber tegen deze twee landen, en dit werd het ook. Sander & Rienk wisten nog wel een gelijkspel te behalen tegen de Duitsers en Fleur won ontzettend knap van haar Finse opponente. De overige wedstrijden ging team Nederland strijdend ten onder.

Twee tegenstanders waartegen een spannendere strijd verwacht werd waren Frankrijk en Spanje. Frankrijk kwam sterk voor de dag in de dubbelpartijen en won deze beide. In twee spannende enkelpartijen ging Robbert met de winst aan de haal en speelde Hilde knap gelijk. Tegen de Spanjaarden waren het Laura (enkel) en Sander & Fleur (dubbel) die wonnen. De andere enkel- en dubbelpartij werden verloren.

Op dag twee trad Nederland eerst aan tegen de Portugezen. Op papier leek dit de makkelijkste wedstrijd te worden, dit bleek in de praktijk te kloppen. Alle wedstrijden werden gewonnen, soms zelfs met ruime cijfers. Hierna restte nog de laatste pot tegen Italië. Fleur en Robbert speelden een enkelwedstrijd. Robbert kwam sterk terug tot een gelijkspel en Fleur won de wedstrijd. In de dubbels waren Rienk en Hilde te sterk voor de Italianen, de andere dubbel ging verloren.

Ronde 2

De beste vier landen uit de poule gingen door naar een bracket. Nederland en Frankrijk eindigden met evenveel punten, maar op onderling resultaat ging Frankrijk door. Nederland restte een poulewedstrijd voor plekken 17 t/m 20. Allereerste wachtten de Slovenen. Robbert & Hilde waren als duo te sterk voor het Sloveense koppel en pakten de punten. De enkelpartijen en de andere dubbelpartij ging verloren.

Na Slovenië was het de beurt aan Oekraïne. Dit leverde een van de spannendste wedstrijden van het toernooi op, waarin Frank op de laatste hole het pleit beslechtte. De dubbels Sander & Fleur en Laura & Hilde waren eveneens te sterk voor de Oekraïners. De laatste wedstrijd om plek 18 en 19 ging tegen Zwitserland verloren. Het was opnieuw Fleur die de winst pakte tegen haar tegenspeelster. Echter vielen de overige wedstrijden in Zwitsers voordeel uit.

Balans

Het Nederlandse team heeft geknokt voor alle punten in de Kroatische warmte, en de negentiende plek was zwaarbevochten. Er waren veel complimenten van buitenaf over de uitstraling van het team op en buiten de course. Dit bleek ook uit de derde plek die Nederland gehaald had in het Spirit-klassement. Een – voor discgolf – nieuw begrip, overgewaaid uit ultimate, waarin de teams elkaar na de wedstrijd beoordeelden op regelkennis, communicatie en gedrag (sportiviteit). Met een grote glimlach kijken we terug op deze mooie week. Complimenten aan alle teamspelers en een hele dikke pluim aan Lisa en Tom, die de hele week voor ons klaar stonden.

Groetjes, Fleur, Frank, Hilde, Laura, Lisa, René, Rienk, Robbert, Sander en Tom

source: https://www.frisbeesport.nl/cms/nieuwsbericht/selectie-ek-discgolf-in-konopiste